Uncategorized

Какво да знаете за вторичната прогресираща множествена склероза (SPMS)

Какво да знаете за вторичната прогресираща множествена склероза (SPMS)

вторичната прогресираща множествена склероза е по -късен стадий на множествена склероза. Вместо да има рецидиви и ремисии на симптомите, симптомите на човек постоянно се влошават с течение на времето.

Повечето хора, но не всички, с рецидивираща многократна склероза (RRMS) в крайна сметка ще развият вторична прогресираща множествена склероза (SPMS). Поради напредъка на текущото лечение, по -малко хора продължават да развиват SPM от преди, и отнема повече време за преминаване към SPMS.

В тази статия ние предоставяме преглед на SPM, включително неговите класификации, симптоми, причини, лечение и начини за управление на симптомите.

Какво е SPMS?

Множеството склероза (MS) е прогресивно състояние, което причинява имунната система да атакува погрешно нервните клетки в централната нервна система. Най -често срещаният тип MS е RRMS, който е етапът преди SPMS.

Според Националното общество за множествена склероза, повечето хора с RRMS в крайна сметка ще развият курс за вторична прогресия, който включва постепенно влошаване на симптомите във времето.

С RRMS човек изпитва периоди на рецидив и ремисия, когато симптомите се влошават и след това отново по -добре.

При SPM хората не забелязват драстично симптомите да се променят толкова драстично. Вместо това те могат да се чувстват така, сякаш симптомите им никога не отминават и постепенно се влошават. Може да се появят и рецидиви, но това е по -малко вероятно.

SPMS също има два набора от допълнителни класификации или модификатори:

  • Активният SPMS означава, че човек изпитва рецидиви или доказателства за нова болест на активността от ЯМР сканиране. Неактивни означава, че няма данни за настояща активност.
  • SPMS с прогресия означава, че човек изпитва влошаващи се симптоми във времето. SPMS без прогресия означава, че няма данни за това, че състоянието се влошава.

Лекарите се отнасят към хората без активност и прогресия като стабилни SPM.

Лекарите могат да им е трудно да забележат промени между RRM и SPM, тъй като смяната се случва постепенно.

Хората със SPM все още могат да изпитат промени и симптоми поради възпаление. Въпреки това, болестта има тенденция постоянно да прогресира и да причини увреждане на нервите или загуба на нерв с течение на времето.

Лекарите могат да предлагат на хората със специфични лечения на SPMS, за да помогнат за управление на симптомите и да забавят прогресирането на заболяването.

Важно е да се лекува МС да управлява симптомите и да се контролира прогресирането на заболяването, но няма пряко лечение за МС.

Кой получава SPMS?

SPMS е вторичен етап на RRMS. Хората са склонни да прекарват много години с RRM, преди да преминава към SPMS. Ходът на състоянието обаче е различен за всички и не е възможно да се предвиди тази промяна.

Националното общество за множествена склероза отбелязва, че преди съвременните терапии 50% от хората с RRMS ще развият SPMS в рамките на 10 години и 90% в рамките на 25 години. Настоящите лекарства обаче драстично са променили начина, по който лекарите лекуват МС. Все още е твърде рано да се каже как преминаването към новите лекарства влияе върху прогресията на МС като цяло.

Все още няма известна директна причина за преход между RRMS и SPMS. Някои лекари смятат, че това може да се дължи на щети от началото на състоянието.

Основният симптом на SPMS е общо влошаване на цялостното състояние на човека. На този етап рецидивите са по -малко рязки и се отличават, въпреки че все още могат да се появят пламтии на симптомите.

Основната разлика от RRMS рецидив е, че симптомите не отминават напълно в периоди на ремисия, вместо това те просто стават по -стабилни.

Повечето хора със SPMS изпитват своите симптоми редовно, с повече или по -малка интензивност, в зависимост от това дали имат рецидив.

Курсът на SPM може да бъде непредсказуем и всеки човек изпитва състоянието по малко по -различен начин.

Повишената тежест на следните признаци и симптоми може да показва преход към SPMS:

  • Обща хронична умора
  • Слабост или скованост в краката
  • изтръпване или изтръпване на усещанията
  • Проблем с координацията
  • Проблем с мисленето или запомнянето на събития
  • Проблеми с пикочния мехур или черва
  • Еректил Дисфункция

Ако човек изпитва проблеми с пикочния мехур или червата със SPM, те могат да включват постоянния спеш или нужда от уриниране или инконтиненция.

Диагнозата

Преходът между RRMS и SPMS обикновено е постепенно, така че диагнозата може да отнеме известно време. Ако човек забележи, че състоянието им се влошава с течение на времето и ако изпитва по -малко пламъци, лекарят може да направи тестове, за да търси SPMS.

Лекарят ще попита за тежестта и честотата на симптомите и пламъците. Те също ще извършват неврологични прегледи и ще повтарят MRI сканиране, за да разберат дали състоянието на човек е преминало към SPMS.

Лечение

Лечението на SPMS се фокусира върху промяна на хода на заболяването и управление на симптомите.

Националното дружество за множествена склероза има отбелязване, че човек трябва да претърпи неврологични сканирания и ЯМР поне веднъж годишно, за да наблюдава хода на заболяването. Ако симптомите напредват много бързо, лекарите могат да препоръчват тези тестове по -често.

Лечението за SPMS включва:

лекарства, модифициращи болестта

хората могат да използват повечето лекарства, модифициращи болестта, които Администрацията gelarex измама по храните и лекарствата (FDA) имат Одобрен за RRMS за SPM, според техните етикети на наркотици.

Ако тези лекарства вече не контролират симптомите правилно или достатъчно, лекарите могат да препоръчат промяна в терапията. Освен това, тези лекарства могат да причинят странични ефекти при някои хора, които могат да бъдат трудни за управление.

Изборът на правилните лекарства, за да помогне за ефективността на баланса на лечението и страничните ефекти може да отнеме време и изисква работа директно с лекар и проследяване с редовно тестване, за да се следи ефективността на лечението.

Управление на симптомите

В допълнение към лекарства, които имат за цел да променят хода на заболяването, управлението на симптомите също е важен аспект на лечението на SPM.

Редица лекарства могат да помогнат, в зависимост от видовете симптоми, които човек изпитва. Някои лекарства могат да облекчат замаяността или проблемите на пикочния мехур, докато други могат да се съсредоточат върху лечението на страничните ефекти на лекарствата, модифициращи болестта.

Освен това повечето лекари ще препоръчат на човека да направи промени в здравословния начин на живот, за да подкрепи тялото си. Това може да включва ядене на здравословна диета за контрол на теглото им и да ги накара да се чувстват по -жизненоважни.

Упражнението също може да помогне за укрепване на тялото и подобряване на обхвата на движение в мускулите. Обикновено хората се съветват да се стремят към упражнения, които повишават сърдечната честота или помагат за разтягане и укрепване на мускулите.

Някои полезни упражнения с ниско въздействие включват:

Мрежи за поддръжка

Хората могат да се възползват от говорене на други, които са преживели прехода от RRMS към SPMS.

Някои може да са полезни да се присъединят към онлайн общностите, за да разговарят с други хора с споделен опит от множествена склероза.

Един пример за онлайн съоръжение за поддръжка, което хората могат да опитат, е г -жа Buddy: Multiple Sclerosis Chat App, което те могат да изтеглят за Android или Apple.

Други форми на MS

Най -често срещаният тип MS е RRMS, който в крайна сметка може да прогресира към SPMS.

Трети тип MS се нарича първичен прогресивен MS (PPMS). Доверието за множествена склероза изчислява, че около 1 на 8 души, които получават диагноза MS, имат PPMS.

Хората с PPMS може да не изпитват цикъла на рецидив и възстановяване, който бележи други видове MS. Вместо това те са склонни да изпитват симптоми, които постепенно се влошават през цялото състояние.

Това е подобно на SPMS, но разграничението е, че хората с PPM не изпитват етап на рецидивиране на ремонтиране.

Outlook

SPMS е вторичен етап, който повечето хора с RRMS изпитват в крайна сметка. Няма как да разберете дали или кога човек ще изпита този преход. Лекарите могат да поставят диагнозата, като сравняват по -старите записи на симптомите и резултатите от тестовете с последните резултати.

Като цяло хората със SPM имат по -малко периоди на рецидив или ремисия от тези с RRM, но могат да изпитат стабилно влошаване на състоянието им като цяло.

Лекарите могат да препоръчат няколко терапии да опитат да намалят или предотвратят увреждане на нервната система, като същевременно контролират симптомите.

Няма пряко лечение на SPM, но работата в тясно сътрудничество с лекар помага на много хора да намерят план за лечение, за да облекчат симптомите си и да наблюдават болестта или да забавят напредъка му.

  • Множество склероза
  • Имунна система/ваксини
  • Неврология/невронаука

Contents